Castanyada

Els Panellets o «pans petits» eren pans més petits del normal que s’oferien per Tots Sants o «dia dels difunts» com a ofrena a les tombes dels morts. També s’amagaven per les llars per tal de comfortar als esperits dels familiars per encara rondaven per la casa. La recepta que avui majoritàriament utilitzem provablement te un orígen àrab i pren com a base l’ametlla i els pinyons, ambdós fruits secs, llavors d’arbres, amb un clar simbolisme com a font de vida.

 

Al Pa de Pessic els elaborem amb ingredients de primera qualitat i artesanalment amb un toc de diferenciació per la pasta base que fem amb moniato escalivat al forn, ametlla crua molguda, almívar, ou, canyella i vainilla.

 

En fem de pinyons, coco, cacau, gers, nata, gema i cafè.

 

Bona castanyada o dia dels difunts! i si sou dels que a casa també us ha arribat Halloween, doncs a disfrutar-los disfressats de zombies o el que s’escalgui!

Nadal, cap d’any i Reis

NADAL I CAP D’ANY

Per nadal i cap d’any t’oferim les nostres estupendes coques de brioix amb crema o fruita confitada i les de full farcides de cabell d’àngel i taronja confitada així com els deliciosos turrons de gema cremada.

EL TORTELL DE REIS

El tortell de reis te un origen romà en els “saturnals” que era un període festiu a mitjans de desembre, quan finalitzaven els treballs al camp, i es celebrava l’inici de l’època de llum, acomiadant el període més fosc de l’any.

En honor a Saturn, déu protector de l’agricultura i les collites, es preparava una coca dolça amb carbassa, mel, fruits secs i figues en forma d’anell, que s’oferia també als esclaus que disfrutaven en aquests dies d’un descans.

Amb el cristianisme s’hi va afegir la fava, llavor, símbol de fertilitat i de bona sort, la que tindria durant tot l’any qui la trobés en la seva porció de tortell.

Va ser també la tradició catòlica qui el va associar amb la corona dels reis mags d’orient, “incrustant-hi” la fruita confitada com si fossin les pedres precioses.

Encarrega el teu tortell al Pa de Pessic, sempre fet del dia, i tria el farcit que més t’hi agradi: massapà casolà, nata, trufa o crema.

Quaresma i Pascua

QUARESMA

L’història dels bunyols comença cap al segle X i te l’origen en els “bimuelos”, uns dolços fregits que els jueus elaboraven per a celebrar la Janucà.

Recordant que fins fa ben poc per quaresma no es menjava carn, s’entén millor la importància d’aquest dolç d’aspecte discret per a suportar millor aquest període de restriccions.

Fem «rosquillas», bunyols de vent o farcits de crema.

Els fem de vent, farcits de crema i de l’empordà i te’ls oferim tots els divendres de quaresma.

LA MONA DE PASQUA

La Pasqua és la celebració de la primavera, de la resurrecció de la natura, de la fertilitat i l’abundància.

És en aquesta època on les gallines comencen a pondre ous i segurament per això les primeres mones eren pans dolços farcits d’ous, un per a cada any del fillol a qui es regalava la mona.

Potser és un dels dolços que més han canviat en el darrer segle; la xocolata s’ha instaurat com a principal ingredient i la base de pa de pessic ha fet d’aquest regal un dolç de textura suau i gustos intensos.

Al nostre forn les fem de trufa, sara (crema de mantega dolça a la vainilla) i gema cremada amb fruita confitada. Les farcim amb melmelada de maduixa i de préssec i les decorem al teu gust, podent triar entre un ampli assortit de figuretes i ous de xocolata de qualitat.

Sant Joan

COQUES DE SANT JOAN

Sabies que antigament es menjaven sempre a serena perquè es deia que portava malastrugança menjar-les a cobert?

Sant Joan marca el solstici d’estiu, la nit més curta i el dia amb més hores de llum de tot l’any; festeja l’època de màxim esplendor de la natura en una celebració plena d’aigua, foc, música i alegría que sembla més un aquelarre que una festivitat religiosa.

La coca, que tradicionalment es menja a tota la conca mediterrània, no falta a cap sobretaula en aquesta revetlla tant esperada i tant nostra.

Al Pa de Pessic ens hem especialitzat en fer la coca de brioix amb crema, la de brioix amb fruita i una fina capa cruixent de massapà i la de full farcida de cabell d’àngel i taronja confitada. Totes elles amb ametlla i pinyons per sobre. Encarrega-la i si ho prefereixes te la farcim de nata, trufa o crema.